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EXPLANATORY NOTE 

 
HIGHWAY TANK EQUIPPED WITH CROSSOVER PIPING OR EQUALIZATION LINES 

 
ISSUE 
 
Transport Canada (TC) has become aware that some multi-compartment highway tanks were 
manufactured with a crossover pipe (also called an equalization line) without an isolation valve.  The 
metal identification plate for these highway tanks identify them as having two or more compartments. 
 
We consider such highway tanks as having a single compartment because there is no isolation valve 
in the crossover piping that connects two compartments separated by a bulkhead.  When the metal 
identification plate indicates multiple compartments, these highway tanks are non-compliant with CSA 
standards B620 and B621 since they have no means of isolating one compartment from another. This 
makes it impossible to pressure test each compartment individually. However, highway tanks with 
crossover piping are deemed to be compliant when the metal identification plate indicates only one 
compartment.  This is contingent on the highway tank passing all necessary periodic inspection and 
test requirements. 

 
Image #1 

 

BACKGROUND 
 
While these types of highway tanks typically carry crude oil, carriers might use them to transport more 
than one type of dangerous good simultaneously without realising the compartments are 
interconnected. Why? Because tanks with crossover piping may have metal identification plates 
showing that they have more than one compartment but not that they are interconnected.  
 
Although technically there are two compartments; in practice, there is no way to isolate them. This 
means that:  

• Different dangerous goods could become unintentionally mixed through the crossover pipe.   
• Crossover piping makes the highway tank a single compartment highway tank that does not 

comply with the Transportation of Dangerous Goods (TDG) Regulations and CSA standards 
B620 and B621. 
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These tanks do not comply with:  

• Clause 7.2(a) of CSA standard B621 (referenced by the TDG Regulations), which requires that the 
person loading the tank ensure that the highway tank was inspected, tested, retested, and marked 
before loading it with dangerous goods, as set out Clause 5.4 of CSA B621.  

 
• Clause 5.4 of CSA B621, then refers to Clause 7 of CSA B620 for inspection and testing 

requirements. Clause 7.2.7.2 of CSA B620 states that each compartment (i.e. each tank of a 
multi-tank vehicle) must be individually pressure tested. 

 
Since there is no way of isolating each compartment from one another, highway tanks with crossover 
piping without an isolation valve are not able to meet these requirements. 
 
 
CORRECTIVE ACTIONS 
 
Below are separate corrective actions for test facilities, manufactures and owners of highway tanks 
equipped with crossover piping.  
 
TEST FACILITES  
 
Facilities performing periodic pressure and/or leak tests on multi compartment highway tanks with 
crossover piping without an isolation valve must fail the tanks and inform the owner:  

• The highway tank is not compliant with the TDG Regulations and cannot be used in dangerous 
goods service.   

• The highway tank cannot return to dangerous goods service until modified and properly pressure 
tested in accordance with Clause 7 of CSA B620. 

 

IMPORTANT: This only applies to highway tanks that are identified as having two or more 
compartments on the metal identification plate.   

Highway tanks with crossover piping are deemed to be compliant when the metal identification 
plate indicates only one compartment.  This is contingent on the highway tank passing all 
necessary periodic inspection and test requirements.   

 
 
MANUFACTURERS 
 

Anyone who has manufactured multi compartment highway tanks with crossover piping but without an 
isolation valve, must notify all affected highway tank owners that: 

• The owner must remove the highway tank from dangerous goods service until it is modified to 
comply with the current requirements or recertify it as a new tank in accordance with CSA B620.   

• The periodic test pressure marking “P” displayed on their highway tank with crossover piping is 
invalid.  
This mark indicates it passed a valid pressure test that meets requirements of Clause 7.4 of CSA 
B620. This is not true, since the highway tank was not properly pressure tested as per Clause 
7.2.7.2 of CSA B620, which states each compartment must be individually pressure tested.   
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OWNERS 
 

1) Owners of non-compliant multi compartment highway tanks equipped with crossover piping 
without an isolation valve must empty, clean and purge their highway tanks and remove them 
from dangerous goods service.   

2) Before returning a highway tank to dangerous goods service, owners must:   
• Contact the original manufacturer to discuss corrective actions required to modify, repair and 

recertify the highway tank for dangerous good service ; or 

• Modify it according to Clause 7.6 of CSA B620 so that it complies with the applicable 
requirements under CSA B620 and B621.   

 
POTENTIAL REMEDIES FOR HIGHWAY TANKS EQUIPPED WITH CROSSOVER PIPING 
 
It is possible to modify most highway tanks equipped with crossover piping to comply with CSA B620.  
Such modifications include, but are not limited to: 
 

1) Modifying the tank into a single compartment highway tank as per CSA B620. In this case, 
the metal identification plate must clearly list only one compartment. Compliance may be 
achieved by: 

a) Retaining the crossover piping, or  

b) Modifying the highway tank per B620 by converting the bulkhead into a baffle, if the 
crossover piping is removed.  

 
2) Modifying the tank into a multi compartment highway tank as per CSA B620. In this case, the 

metal identification plate must clearly list all compartments.  The owner may either: 

a) Remove the crossover piping, or  

b) Install an isolation valve in the crossover pipe.  
 

NOTE: Existing internal bulkheads may not meet the requirements of B620.  A B620 Design Engineer 
must verify the tank design and document the verification to ensure compliance with the standard.  
Any modifications to the bulkheads or tank must be done in compliance with the most recent edition 
of B620. 

 
IMPORTANT: 
1. Modifications must meet the requirements in Clause 7.6 of CSA B620.   
2. Only a facility registered under CSA B620 is authorized to perform the modification. 
3. DOT specification tanks:  

• May be modified by a facility in the United States if it is registered with the US DOT and 
authorized to perform the modification in accordance with 49 CFR.   

• May be modified by a facility in Canada registered with Transport Canada, with the 
appropriate functions listed in their Certificate of Registration.   

Important: The US DOT will not recognize modifications done by a Canadian facility that is not 
registered with them.  This will make the tank ineligible for dangerous goods service in the United 
States, unless the facility is also registered under 49 CFR to perform modifications of that tank 
type. 
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ADDITIONAL INFORMATION FOR POTENTIAL MODIFICATIONS 
 
An owner who has the highway tanks modified and returned to dangerous goods service, must attach 
a modification plate to the tank, which:   

• Lists the design changes (e.g. two compartments were converted to one, bulkhead was 
converted to a baffle, etc.); and  

• Is marked and attached as set out in Clauses 5.1.6.4 and 7.6.8 of CSA standard B620.   

 

QUESTIONS 

If you have technical questions about CSA B620 or B621, please send them to  
tdgcontainers-tmdcontenants@tc.gc.ca    
 
Please include "Highway Tanks – Crossover piping" in the subject line. 

mailto:tdgcontainers-tmdcontenants@tc.gc.ca?subject=Highway%20Tanks
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